Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (2024)

Met trots ontwikkelt Carend een grote serie Infographics binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Wij horen dat deze al veel gedownloaded en gebruikt worden door zorgverleners om hun cliënt of patiënt betere voorlichting te geven. Fantastisch dat wij op deze wijze kunnen helpen aan betere palliatieve zorg. Bekijk in deze nieuwsbrief de nieuwste Infographic. En er is ook nog goed nieuws over de palliakit, een mooi webinar volgende week over palliatieve sedatie en een verder rijk gevulde nieuwsbrief met columns en interviews!

Nieuwe Carend Infograhpic: COPD (nieuws)

Het is weer tijd voor een nieuwe infographic. Na het succes van de eerste drie infographics, volgt hier de nieuwste infographic: ‘COPD’. Voor de inhoud is gekeken naar de patiëntenversie van de richtlijn ‘COPD’ die gepubliceerd is op Overpalliatievezorg.

Carend en de website Overpalliatievezorg ontwikkelen 25 infographics over verschillende onderwerpen in de palliatieve zorg. Verspreid over de onderwerpen zullen alle domeinen binnen de palliatieve zorg aan bod komen. Bij het ontwikkelen van de infographics zijn patiënten en naasten betrokken. Bekijk en download de infographic(s) hier.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (1)

De palliakit verspreidt zich als een olievlek over Nederland (nieuws)

De palliakit verspreidt zich als een olievlek over Nederland. Afgelopen week zijn in de regio Rotterdam maar liefst 175 verbanddozen omgetoverd tot palliatieve kits door de Rijnmond Dokters. Dit gebeurde in samenwerking met de , Coöperatie Rijnmond Apothekers en Apotheek Meerpolder, onder de deskundige begeleiding van Netwerkcoördinator Ellen Vink. De kits werden opgehaald door de 35 aangewezen apotheken. Vanaf volgende week kunnen huisartsen in de Rijnmondse regio deze palliatieve kits daadwerkelijk gaan bestellen. Lees er alles over.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (2)

Foto: Linked-In Rijnmond Dokters

Vijf vragen over Complementaire Palliatieve Zorg (interview)

Complementaire zorg staat onder zorgverleners steeds meer in de aandacht, zeker ook binnen de palliatieve zorg en de zorg in de stervensfase. Tijdens het webinar op dinsdagavond 10 september én ook op het Zorg in de Stervensfase-congres van Carend op 6 november zal Madeleine Kerkhof uitgebreid in gaan op dit onderwerp. Carend stelde haar vijf vragen.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (3)

Die ene patiënt... van Cathelijne Verboeket-Crul (rubriek)

In de rubriek 'Die ene palliatieve patiënt' vertelt een zorgverlener over een patiënt die indruk heeft gemaakt of een nieuw inzicht heeft gegeven. Deze aflevering Cathelijne Verboeket-Crul, verpleegkundig specialist en auteur van het boek'Het leven loslaten'.

“Waarom slaapt ze nou de hele tijd?”, vroeg ze via de vertaalapp. En toen haar moeder stervend was klampte ze ons letterlijk aan en riep in paniek dat we mevrouw moesten reanimeren of naar de intensive care moesten brengen. Dat was heel naar, voor haar maar ook voor ons. De geestelijk verzorger heeft contact gelegd met iemand uit de Oekraïense gemeenschap en die heeft ervoor gezorgd dat mevrouw een mooie, passende uitvaart kreeg. Dat was troostend voor de dochter.’ Lees verder.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (4)

Volgende week dinsdagavond webinar over Palliatieve Sedatie (nascholing)

Op dinsdagavond 18 juni organiseert Carend het geaccrediteerde webinar 'Zorg in de stervensfase: palliatieve sedatie'. Palliatieve sedatie vormt een cruciaal aspect van de zorg in de laatste levensfase, waarbij het doel is om opzettelijk het bewustzijn van de patiënt te verlagen.

Onder leiding van longarts Sander Hosson en huisarts Marike de Meij verkennen we tijdens dit webinar diverse aspecten van palliatieve sedatie. We behandelen onder andere wanneer palliatieve sedatie mag worden toegepast, wat refractaire symptomen zijn en wanneer een symptoom als refractair wordt beschouwd. Daarnaast belichten we de verschillen tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Ook leggen we uit waarom zorgverleners nooit zomaar aan een patiënt kunnen beloven dat zij altijd een middel kunnen krijgen om in slaap te vallen.

Lees meer en schrijf je hier in.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (5)

Omgaan met kanker: een strijd, een reis of toch... een partijtje boksen? (artikel)

De diagnose kanker zet voor zowel de patiënt als zijn omgeving de wereld op zijn kop. Onderzoekers Nina Gebraad en Charles Forceville pleiten voor heldere communicatie die aansluit bij de belevingswereld van alle betrokkenen.

Lees het artikel hier.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (6)

De Carend Podcast: Mondklachten (podcast)

Een vaak vergeten klacht in de palliatieve fase; mondklachten en in het specifiek de droge mond. Hoe kunnen we als zorgverleners hier beter op letten? En wat gaat de nieuwe richtlijnen hierin veranderen? We vragen het Annelot, arts-onderzoeker en Ellen de Nijs, verpleegkundig specialist van het LUMC.

Beluister de Podcast hier, via Spotify, Apple Podcastof op je favoriete podcastkanaal.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (7)

Een vrouw van weinig woorden (column)

Ze is een vrouw van weinig woorden. Een klein netwerk, harde werker en weinig bezoekjes aan de huisarts. Ik ken haar wel maar eigenlijk toch ook weer niet. Ze zegt: ‘Er is iets raars met het eten, ik krijg het niet goed doorgeslikt en dan gaat het weer naar boven. Maar soep gaat gelukkig wel goed.’ Een naar gevoel bekruipt me. Door mijn jarenlange ervaring met maag- darm- leverziekten heb ik voldoende kennis over het vervolgtraject van deze mevrouw. Ze voelt zich verder helemaal niet ziek en nu ik er toch naar vraag, blijkt dat haar broeken te groot zijn geworden. Zomaar. De volgende dag vindt het onderzoek plaats en twee dagen later wordt haar de ongenadige diagnose verteld. Een grote tumor in slokdarm en maag.

Lees de column van verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg.

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (8)

Agenda Carend

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (9)

Nog twee weken tot Connecting Communities, hét Congres over de Sociale Benadering van Palliatieve Zorg

Quote van de Week: ‘Om de samenwerking tussen alle zorg- en hulpverleners in de laatste levensfase te borgen, wordt bezien hoe in de verschillende zorgwetten het recht op palliatieve en terminale zorg kan worden geborgd.’ - Hoofdlijnenakkoord nieuwe kabinet

Carend Nieuwsbrief 13 juni 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5380

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.