Benyomás: Akuyaku (Jingai) ni Hen'aisaretemasu [mangaantológia] (2024)

Az idei terveim egyike a blogon szereplő Benyomás rovat bővítése. Eddig főleg otomék és azokhoz kapcsolódó tartalmak kaptak helyet, de szeretnék más (joseimuke, de nem otome) játékokkal, light novelekkel és mangákkal is foglalkozni. A light novel alrovat még ha egyelőre szegényes is, de legalább beindult.

A mostani bejegyzéssel pedig végre a mangás alrovatba is szeretnék belekezdeni! Egyelőre egy rövidebb, egykötetes mangát hoztam, ami ráadásul antológia is, így számos érdekes történet kapott benne helyet. De a későbbiekben más joseimuke mangákkal (nem antológiákkal, hanem hosszabb/rövidebb shoujo, josei vagy BL mangákkal) is szeretnék majd foglalkozni.

Történet

AzAkuyaku (Jingai) ni Hen'aisaretemasu egy nagyon érdekes tematikájú josei mangaantológia, amely négy történetből áll. Ezeket mind más írók és rajzolók jegyzik, egyedül az közös bennük, hogy a főszereplőnők fejét minden esetben az adott történet szempontjából antagonista/negatív karakter csavarja el.

​Na de nézzük meg kicsit közelebbről is az egyes történeteket!

Uwakiotoko to Enishi wo Kittara, Akuma no Keiyakusha ga Dekita Ken ni Tsuite
Írta: Kazuki Wataru, rajzolta: Oshikawa Ii

A történet központi helyszíne a nemesi családoknak tartott kertiparti, ahova főszereplőnőnk, a grófkisasszony Sasha is meghívást kap. Arra azonban nem számít, hogy amikor az egyik barátja levélben megüzeni neki, hogy egy, a partitól elkülönülő szobában beszéljenek valami fontosról, a barátja helyett egy démon, Terence várja majd a teremben! És ha ez nem lenne elég, Sashát egy nagyon csúnya csapdába akarták csalni, amiből csak úgy kecmereghet ki, ha alkut köt Terence-szel.

​A történet annak ellenére, hogy mennyire rövid, nagyon izgalmas és fordulatokban gazdag volt. Elég volt ez a pár oldal, hogy betekintést nyerhessünk a nemesek árulással és irigységgel teli világába, aminek majdnem Sasha is az áldozatává vált.

Emellett volt lehetőségünk kicsit Sasha életébe, illetve Terence múltjába is bepillantást nyerni, ezáltal kicsit jobban megismerni és megszeretni őket. Valamint még ha csak haloványan is, de felsejlett a manga világának érdekes, mágiával átszőtt koncepciója is, aminek nagyon örültem, hiszen ez egészen érdekes színezetet adott az egyébként inkább realistán ábrázolt nemesi életmódnak.

Watashi no Shujin wa Henshokuka
Írta: Nakamura Shuri, rajzolta: Awaya Komugi

Jiu szorgos szobalány, de annyira lelkiismeretesen végzi a munkáját, hogy a ház urának konkrétan parancsba kell adnia neki, hogy vegyen ki egy szabadnapot, hogy a lány végre ne a ház körül foglalatoskodjon, hanem kicsit pihenjen.

Jiu így bár kelletlenül, de bemegy a városba vásárolni, ám találkozik egy régi ismerősével, aki erőszakkal elragadja őt!

Bár az antológia összes története tetszett, de talán ez volt a kedvencem. Pozitívan meglepett, hogy mennyire egyediek a szereplők és az ő kapcsolatuk, illetve hogy Jiu is mennyire különleges múltat kapott.

​Nem szeretnék spoilerezni, de ebben az elsőre reálisnak és hétköznapinak tűnő történetben is bőven szerepelnek fantasy elemek, amik szép lassan bontakoznak ki.Ugyanis amíg Jiu fogságban van, nemcsak az ő traumákkal teli múltját ismerhetjük meg, de az alkotók a világot is nagyon szépen felépítik, illetve számos meglepő fordulatot is tartogatnak számunkra azután, hogy a történet világának alaptéziseit megértettük. Bár vannak a történetben klisészerű elemek, de ezeket képesek voltak rendkívül ötletesen felhasználni, amivel le is vettek a lábamról.

Kon'yakuhakisarete Korosaresou ni Natta kedo, Naze ka Ansatsusha ga Mainichi Yamahodo Okurimono wo Kureru
Írta: Kurusu Mikan, rajzolta: Anju Ajuri

Cheryl hiába nemesi család sarja, rendkívül rossz helyzetbe kerül a családjával, és csak az öngyilkosságot látja megoldásnak. Ám amikor éppen arra a helyre utazna, ahol az életének tervez véget vetni, a kocsiját merénylők támadják meg.

Ahelyett, hogy Cheryl élete a gyilkosok vezetőjének keze által érne véget, a rejtélyes Hals magával viszi a lányt. Ő lesz Cheryl életének új tulajdonosa, de erre a helyzetre mindketten teljesen másként tekintenek!

A történet egészen meglepő komorsággal indul, ahogy Cheryl maga meséli el nekünk, olvasóknak, hogy miképp is került olyan szorult helyzetbe a családjával, hogy az öngyilkosságra tekintett utolsó mentsvárként.

Bár a többi történetben is bemutatásra (vagy legalábbis érzékeltetésre) kerül a nemesi családok viszonya és ennek a társadalmi rétegnek a kegyetlensége, ez a történet a többihez képest mégis nagyobb hangsúlyt fektetett erre. Ez az egyetlen fantasy elemektől mentes manga a kötetben, illetve narráció szempontjából is nagyon érdekes, hogy Cheryl bár a történet főszereplője, a történet felétől mégis Hals érződik a központi karakternek, és rajta keresztül láthatjuk meg, hogy milyen sorsot szán Cherylnek, illetve miket tesz azért, hogy sikerrel járjon a terve. A kettejük között kibontakozó ártatlan szerelem pedig nagyon éles ellentétben áll a történetben bemutatott kegyetlen világgal.

Maou-sama no Hatsukoi
Írta és rajzolta: Nago Machio

Freya a Fezaria Királyság hercegnője, aki a démonkirály legyőzésére küldött Allan lovag menyasszonya. Ám hiába tűnik elsőre úgy, hogy élete tökéletesen alakul, és hamarosan egy hős boldog feleségévé válhat, Allan felbontja az eljegyzésüket.

Freya eltervezett, boldog élete így gyakorlatilag darabokra hullik, és dacból meg sértettségből igent mond a démonkirály házassági ajánlatára. Vajon Freya lehet valaha olyan boldog, mint korábban tervezte, pláne egy teljesen idegen országban, egy általa sosem látott uralkodó oldalán...?

A manga a kötet legkiszámíthatóbb és legegyszerűbb története, de ezzel együtt is annyira aranyos, hogy teljesen beleszerettem. Pedig várnak ránk benne állejtős fordulatok, nem kapunk a szívünkhöz a heves érzelmektől, sőt sok szempontból klisésnek is mondhatnánk mind a világfelépítését, mind pedig a cselekményét. Mégis megannyi bájos momentum, szerethető karakter és szívmelengető jelenet tanúi lehetünk, ahogy elkísérjük Freyát új otthonába, és megismerhetjük annak lakóit.

Örülök, hogy egy ilyen könnyed, barátságos kis mese is belekerült a kötetbe, mert a helyenként fordulatosabb sztorik után egy kellemes, limonádé zárást kapott általa az antológia.

Stílus és látvány

Ahogy talán a fenti leírásaim meg a betett mintaoldalak alapján látni lehetett, az antológia mind történeteire, mind azok stílusára (legyen ez akár narrálás, szereplők vagy maga a látvány) rendkívül sokszínűek voltak.

Rajzolás szempontjából elégedetten konstatáltam, hogy a tipikus aranyos shoujo, kicsit mélyebbre szántó josei megjelenés mellett még olyan történet is akadt, ami inkább seinen alkotásokat idéző rajzolást kapott. Szerintem jó válogatás lett, bár a történetek mind különböztek, ám a központi tematika nagyon szépen összefonta őket.

Itt ragadnám meg az alkalmat arra is, hogy a kötetben szereplő mangák mellett a borítót is méltassam, hiszen az illusztrátor, m/g és a tervező, AFTERGLOW nagyszerű munkát végeztek. A tematika miatt egyébként is érdekes lehetett volna számomra a kötet, de a borító volt az, amin elsőre megragadt a szemem, és ami miatt utánanéztem annak, miről is szól.

Összegzés

AzAkuyaku (Jingai) ni Hen'aisaretemasu kimondottan jól hozta az általa ígért tematikát, a benne helyet kapott történetek kellően sokszínűek és változatosak voltak. Nyilván akadtak köztük erősebb darabok, de még az úgymond gyengébb történetek is megállták a helyüket, és találhatók bennük érdekes koncepciók, szereplők vagy események.

Személy szerint már annak örülök, hogy ilyen válogatás egyáltalán létezik, és azok, akik a szokásos "a főszereplőnő kezét elnyeri a hős"-jellegű romantikus történetek után szeretnének egy kicsit más felállású romantikához jutni, azok az ehhez hasonló antológiáknak hála tudnak mihez nyúlni. (Nyilván vannak hasonló témában hosszabb kötetek is egy összefüggő történettel, de az antológiák jó belépési pontot jelenthetnek új témák kapcsán.)

Benyomás: Akuyaku (Jingai) ni Hen'aisaretemasu [mangaantológia] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5999

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.